Finn ut hvilke cookies som er i bruk på et nettsted

For å finne ut hvilke informasjonskapsler om blir brukt på et nettsted, så finnes det en god gratisløsning ved at du kan bruke nettleseren Google Chrome. Har du ikke installert den, så kan du laste den ned her: last ned Google Chrome (åpnes i ny fane) og installere den.

1. Start nettleseren Google Chrome, og skriv inn nettadressen til nettstedet du vil kontrollere (eller skriv inn et søkeord i adressefeltet, det fungerer akkurat som søkeboksen på google.no).

2. Gå inn på nettstedet, f.eks.: mediebruket.no (åpnes i ny fane)

3. Høyreklikk på musen, og velg: Inspiser

4. På menyen over kodevinduet, klikk Application (se illustrasjon nedenfor)

5. I menyen til venstre for kodevinduet, klikk nedadvent triangel ▾ (utvid) på menypunktet Cookies

6. Klikk på den nettadressen du vil se nærmere på, i dette tilfellet: https://www.mediebruket.no. Da kan du se hvilke kapsler som er i bruk på denne siden. Men det kan hende at undersidene har andre eller flere kapsler. For å sjekke dette, gå tilbake til punkt 2, klikk deg fram til en underside, og fortsett på punkt 3.

7. Nå vises flere kolonner. I den første, under "Name", er det listet ut navnet på alle cookies (informasjonskapsler) som er i bruk. Hvis du lurer på hva de ulike cookiene betyr, så er det lettest å google, f.eks.: _ga som du da raskt vil se blir brukt i forbindelse med Google Analytics for å måle trafikk på siden. Det samme gjelder _gat og _gid. Ingen av disse blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Den siste cookien, aviaCookieConsent, blir brukt for å huske om den besøkende har tillatt bruk av cookies eller ikke.

8. I kolonnen "Expires/Max-Age" står det hvor lenge cookien blir lagret i systemet før den slettes automatisk.